Dostupni linkovi

Srbija spaljuje mrtvu stoku iz BiH


Vlada Srbije donijela je odluku da, zbog vanredne situacije izazvane poplavama u Bosni i Hercegovini, odobri da se leševi životinja iz BIH spaljuju u Srbiji.

"To što neko misli da ne poštoje granice za stočne bolesti, to su gluposti. Mi htjeli, ne htjeli, moralo da pomognemo", rekao je premijer Aleksandar Vučić na sjednici Vlade.

Ministarka poljoprivrede Snežena Bogosavljević Bošković rekla je da je njeno ministarstvo dobilo zahtjeve BiH i Republike Srpske i da će se mrtve životinje spaljivati u firmi "Energozelena" u Inđiji.

"Nerješavanje ovog problema moglo bi da ugrozi bezbjednost i u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i kod nas, u zemlji. Uvoz tih leševa zato je jedino rješenje", rekla je ministarka.

Podsjetila je da zakoni u Srbiji ne dozvoljavaju uvoz leševa životinja jer je to otpad prve kategorije, ali Vlada to ipak može da odobri je situacija vanredna.

Vlada je danas odlučila da formira Komisiju za utvrđivanje štete nastale od elementarnih nepogoda, i da se iz Republičkih robnih rezervi obijezbedi hrana i druga roba za stanovništvo ugroženo poplavama.
XS
SM
MD
LG