Dostupni linkovi

Raste Dunav, Beograd za sada zaštićen


Do jutros evakuisano 30.873..Nasipima se brane sela pored Šida, a u Šapcu je stabilno.

Zvanično je u Srbiji kao posljedica poplava zabilježeno 20 žrtava, 14 iz Obrenovca potvrdila je Vlada danas.Vlada Srbije objavila je i dvodnevnu žalost, 21, 22. i 23. maja.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio da je jutros, oko 04 sata, završeno postavljanje bedema na Zemunksom keju, gde je Dunav na koti od 610 centimetara.

Do petka bi, preman jegovim rečima, trebalo da bude do 690 centimetara, što znači da je grad Beograd tu zaštićen, kao i na obali Save.

Mali je naveo i da se Beograd brani na 12 kilometara dužine obale na Savi i da su bedemi na toj reci veći od onih koji su sugerisali iz "Beograd voda".

Kota na Savi je 572 centimetra, što je dva metra ispod nivoa ugroženosti, a do petka maksimalni vodostaj bi trebao da bude do 652 centiumetra, što je takođe ispod nivoa koji mogu da čuvaju bedemi.

Evakuacija u Obrenovcu trajala je i tokom noći i jutra. Evakuisano je 1.251 ljudi.
radonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio da je jutros, oko 04 h, završeno postavljanje bedema na Zemunksom keju, gde je Dunav na koti od 610 centimetara.

Stanje kod Šapca je jutros stabilnije nego prethodnog dana, ali je i dalje je ozbiljno. Sava je u opadanju. U Kostolcu pod kontrolom stvari drže i specijalni timovi iz inostranstva, a kod Šida se evakuišu neka mesta i prave nasipi.

Situacija je danima teška i u Smederevskoj Palanci, Ljigu, Krupnju, Paraćinu, Svilajncu, Bajinoj Bašti, Malom Zvorniku... Njima je potrebna hitna pomoć, mnogi nemaju vodu, struju, sredstva za higijenu. Prijete i klizišta, pa su potrebni mehanizacija, gorivo, materijal.

Teška situacija je i u Skeli, nadomak Beograda. Meštani kažu da im do sada nije stigla nikakva pomoć i da se sami bore sa poplavama, zbog čega im ponestaje snage.

Železnice Srbije su saopštile da su osposobile za saobraćaj prugu izmedju Svilajnca i Markovca kojom se doprema ugalj do termoelektrana. Tokom prepodneva tom prugom su dve prve železničke kompozicije prevezle ugalj iz rudnika "Rembas" do termolektrane "Morava" u Svilajncu.

Reke Sava i Dunav su u porastu, ali Lučka kapetanija Beograd još nije dala predlog za obustavu plovidbe na ove dve reke, kaže šef Lučke kapetanije Vidoje Bajić.

Vodostaj Velike Morave kroz Pomoravlje opada.
XS
SM
MD
LG