Dostupni linkovi

Sud poslao Oskara Pistorijusa na psihijatrijsku procjenu


Sud u Južnoj Africi naredio je danas paraolimpijcu Oskaru Pistorijusu, kome se sudi za ubistvo njegove djevojke Rive Stenkamp, da se podvrgne psihijatrijskoj procjeni, kako bi se utvrdilo da li pati od anksioznog poremećaja.

"Pistorijus će svakog radnog dana, najviše 30 dana, morati da se javlja u psihijatrijsku bolnicu u Pretoriji, kako bi se utvrdilo da li pati od poremećaja anksioznosti", rekla je sudija Tokozile Masipa.

Suđenje je zbog toga odloženo do 30. juna.

Psihijatar koji je svjedočio u Pistorijusovu korist, je prošle sedmice je izjavio da sprinter ima anksiozni poremećaj iz detinjstva i da je to možda doprinijelo da ubije Rivu Stenkamp.

Pistorijus je optužen da je 14. februara prošle godine u svojoj kući u Pretoriji s predumišljajem ubio svoju djevojku Rivu Stenkamp.

On je pred sudom rekao da ju je greškom ubio, pošto je mislio da je provalnik.Hicima iz pištolja Stenkampovu je pogodio u glavu i ruku.

Pistorijus, koji trči pomoću proteza od ugljeničnih vlakana, prvi je atletičar kome su amputirane obije noge do koljena a koji je učestvovao na Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama.Na
igrama u Londonu 2012. stigao do polufinala trke na 400 metara.

Pistorijus je najuspešniji sprinter paraolimpijac. Bio je šampion na Paraolimpijskim igrama 2004, 2008 i 2012. godine u trkama na 100, 200 i 400 metara i u štafeti na 4x100 metara.

Suočava se s kaznom doživotnog zatvora, a sudija će donijeti presudu, pošto u Južnoj Africi nema suđenja pred porotom.
XS
SM
MD
LG