Dostupni linkovi

EU posmatrači će pratiti izbore na Kosovu


Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) pratiće parlamentarne izbore na Kosovu 8. juna, saopštila je danas EU.

Raspoređivanje posmatrača EU, na poziv predsjednice Kosova Atifete Jahjaga, "još je jedan znak kontinuirane posvećenosti EU", posle angažovanja Izborne posmatračke misije EU od oktobra 2013. do februara 2014. godine za praćenje lokalnih izbora.

Angažovanje EU EOM je "u skladu sa dugoročnim naporima EU da podrži kredibilne, transparentne i inkluzivne izbore na Kosovu".

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton imenovala je poslanika Evropskog parlamenta Roberta Gvaltijerija na čelo misije.

Izborne pripreme će pratiti osam analitičara posmatračkog tima EU, a misiji će se narednih dana pridužiti ukupno 80 posmatrača.

EOM će ocjenu izbora objaviti ubrzo nakon izbornog dana, a konačni izvještaj nekoliko nedelja po objavljivanju rezultata izbora.

Predsjednica Kosova,Atifete Jahjaga je takođe istakla da izbori treba da budu sigurni, pošteni, demokratski i sveobuhvatni.
XS
SM
MD
LG