Dostupni linkovi

Putin stigao u posetu Kini


Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je u dvodnevnu zvaničnu posetu Kini, tokom koje će sa kineskim kolegom Sji Đinpingom pokušati da postigne niz dogovora.

Centralna tema biće dogovor o snabdevanju Kine ruskim prirodnim gasom.

Reč je o ugovoru o kojem zvanična Moskva i Peking pregovaraju već deset godina, a koji predvidja da će Kina u narednih 30 godina uvoziti gotovo 70 milijardi kubnih metara ruskog gasa godišnje, prenela je agencija AFP.

Dvojica lidera će tokom dvodnevne Putinove posete Šangaju takodje prisustvovati regionalnom bezbednosnom forumu gde će razgovarati sa liderima Mongolije, Iraka i Avganistana, kao i početku zajedničkih vežbi ruske i kineske mornarice u Istočnom kineskom moru.

Sa Putinom će u Kinu stići i delegacija sa više desetina poslovnih i regionalnih lidera, a ruski predsednik će takođe prisustvovati potpisivanju oko 30 sporazuma, izjavio je njegov glavni savetnik za spoljnu politiku Jurij Ušakov.

Rusija i Kina, obe članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija sa pravom veta, poslednjih godina su radile na ojačavanju međusobnih veza i često sarađivale u cilju ograničenja širenja moći zvaničnog Vašingtona, navodi AFP.

Francuska agencija je podsetila da je prva strana destinacija kineskog predsednika nakon preuzimanja vlasti prošle godine bila upravo Rusija i da je on prisustvovao otvaranju Olimpijskih igara u ruskom zimovalištu Sočiju.

Ovo je šesta zvanična poseta ruskog predsednika Kini, podseća Itar tas-s.
XS
SM
MD
LG