Dostupni linkovi

Na putu za BIH 25 tona američke humanitarne pomoći


Vlada SAD-a nastavlja raditi s državnim i entitetskim institucijama u Bosni i Hercegovini i s Crvenim krstom BiH na osiguranju humanitarne pomoći područjima širom BiH koja su najviše pogođena teškim poplavama.

Pet kamiona iz kampa Darby Vojske SAD-a u Garrisonu Livorno iz Italije su na putu za BiH. U kamionima je više od 25 tona hitne humanitarne pomoći u vrijednosti oko 700.000 dolara.

Biće dopremljeno oko 1.200 vreća za spavanje, kreveta, prostirki i deka, 720 kanistera vode, 200 kanistera goriva, tri mobilne kuhinje, 14 grijalica, sedam agregata, 15 pumpi za vodu te ostale potrepštine, rečeno je Agenciji FENA u Ambasadi SAD-a u Sarajevu.

Takođe američka pomoć je i u rekalibraciju helikopterskih alata potrebnih Oružanim snagama BiH u njihovim intenzivnim akcijama potrage i spašavanja. Alati su 17. maja avionom prebačeni iz BiH u američke objekte u Njemačkoj na rekalibraciju 18. maja, i uskoro se očekuje povratak istih u BiH.

Naglašavaju da su spremni pružiti dodatnu pomoć kako se budu ukazivale potrebe.

SAD je čvrsto posvećen pomaganju građanima BiH u njihovoj borbi s ovim razornim poplavama i u procesu dugoročnog oporavka da bi obnovili svoje živote, naglašavaju iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.
XS
SM
MD
LG