Dostupni linkovi

Zenica: Evakuacije smanjene, helikopterima se prevozi hrana i medikamenti


Evakuacija stanovništva sa ugroženih područja Zeničko-dobojskog kantona i danas je izvršena na Crkvičkom brdu u Zenici, ali u znatno manjem intenzitetu, s obzirom da se stanje na ugroženim područjima vraća u normalno stanje, te da su već životno ugroženi stanovnici proteklih dana evakuisani.

Sa Crkvičkog brda u Zenici danas je za ugrožena mjesta helikopterima EUFOR-a i Slovenije prevožena hrana, piće, agregati i gorivo, a stanje je prema riječima pilota Dine Mahmutovića bolje u odnosu na protekle dane.

"Danas je puno lakše i organizovanije nego prethodna tri dana. Imali smo padavine i aktivna klizišta, a danas je meteorološka situacija povoljnija i stanje na terenu je stabilnije u smislu da su klizišta stala, vode se povukle i narod se vraća preno planinskih puteva ili magistralnih, svojim kućama", izjavio je Mahmutović.

On je dodao da su danas Oružane snage Austrije na raspolaganje dale tri helikoptera, te da će iza 14 sati na raspolaganju biti i helikopter "Black hawk".

U toku dana bit će izvršena dostava hrane i medikamenata, te će u povratku biti obavljena evakuacija stanovništva koji je "zakasnio" na proplanke gdje su slijetali helikopteri, pa će i oni u toku dana biti evakuisani.
XS
SM
MD
LG