Dostupni linkovi

EU:Srbija može računati na milijardu eura pomoći, BIH pristup komplikovan


Srbija može računati na milijardu eura godišnje iz Evropskog fonda solidarnosti radi otklanjanja dugoročnih posljedica katastrofalnih poplava, rekla je povjerenica EU-a za humanitarnu pomoć Kristalina Georgieva.

"Srbiji su kao zemlji kandidatkinji dostupna sredstva iz Fonda evropske solidarnosti u vrijednosti do milijarde eura godišnje" - saopštila je Georgieva na konferenciji za medije u Briselu.

Radi se o fondu koji je pokrenut nakon teških poplava u centralnoj Evropi prošlog desetljeća, a uslov je da šteta od poplava prelazi 0,64 posto BDP-a pogođene zemlje.

Pored toga, povejerenik za proširenje Stefan File traži način da se izdvoje i dodatna sredstva iz pretpristupnih (IPA) fondova - rekla je Georgieva.

"Za Bosnu i Hercegovinu, koja nema status kandidata, pristup fondovima je komplikovaniji" - rekla je Georgieva te dodala da će se za BiH potražiti drugi mehanizmi pomoći.

Georgieva je naglasila da su u BiH i Srbiju poslane pumpe visokog kapaciteta, helikopteri i čamci, a u međuvremenu je upućeno ukupno 450 volontera iz zemalja članica EU.

"To je više nego što su Srbija i BiH tražile, ali smo povećali pomoć zbog dramatične situacije" - rekla je Georgieva te dodala da je telefonski razgovarala sa premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Georgieva je rekla da Srbija, osim na pomoć iz IPA i fondova solidarnosti EU, može računati i na bilateralnu pomoć zemalja članica, prenosi Indexhr.
XS
SM
MD
LG