Dostupni linkovi

Sirija: Izbori uprkos sukobima


Sirijski režim u nedelju je pozvao građane da masovno izađu na predsedničke izbore zakazane za 3. jun, uprkos sukobima u zemlji. "Siriji je potreban glas svakog Sirijca", rekao je predsednik sirijskog parlamenta Muhamed el-Laham i rekao da će biti sprovedene mere bezbednosti kako bi izbori bili održani "u atmosferi bezbednosti i mira".

Laham je pozvao 13 zemalja, za koje je rekao da su prijatelji Sirije, da upute svoje delegacije posmatrača. Predsednik parlamenta nije naveo o kojim državama je reč, ali se zna da su Rusija i Iran glavni saveznici sirijskog režima.

Predizborna kampanja, koja je počela 11. maja, pretvorila se u veličanje predsednika Bašara el-Asada u Damasku gde su izlepljene njegove fotografije.

Ulice, parkovi i zgrade preplavljeni su fotografijama Asada, dok su ostala dva predsednička kandidata gotovo "nevidljiva" na ulicama sirijskog glavnog grada - njihove fotografije su sitne, jedva primetne.

Asad se kandidovao za treći sedmogodišnji mandat, uprkos pobuni protiv njegove vlasti koja je prerasla u građanski rat. Njegov slogan je "Zajedno".

Kandidovali su se i privrednik Hasan el-Nuri i komunistički poslanik Maher Hadžar, koji je učestvovao u mirnim demonstracijama na početku konflikta, u martu 2011. godine.

Izbori zakazani za 3. jun, biće održani samo u regionima koji su pod kontrolom sirijskih vlasti što je, po procenama, svega 40 odsto teritorije Sirije.
Više od 150.000 ljudi je poginulo od početka sukoba u martu 2011. godine, dok je u izbeglištvu 2,6 miliona od ukupno 22 miliona stanovnika Sirije.
XS
SM
MD
LG