Dostupni linkovi

Izborna komisija poziva Kijev da osigura glasanje na istoku


Skoro dva miliona birača na istoku Ukrajine gdje se vodi oružana pobuna protiv vlasti u Kijevu mogli bi da budu spriječeni da glasaju na predsjedničkim izborima 25. maja ako vlada ne interveniše da im pruži sigurnost, upozorila je u subotu Centralna izborna komisija.

Komisija je u saopštenju izrazila zabrinutost zbog "nemogućnosti" da pripremi i organizuje ove izbore koji su ključni za budućnost Ukrajine zbog "ilegalnih akcija nepoznatih ljudi", što se odnosi na prisustvo naoružanih proruskih separatista u oblastima Donjeck i Lugansk.

Te dvije oblasti su 13. maja proglasile "nezavisnost" poslije referenduma koje su međunarodna zajednica i vlasti u Kijevu označile nezakonitim.

Komisija ukazuje na nekoliko mjesta gdje zvaničnici nisu bezbijedni i na prijetnje i fizičke pritiske na članove izborne komisije.

Prema računici Frans presa na osnovu zvaničnog biračkog spiska više od 970.000 birača u Donjecku i 940.000 u Lugansku bi tako mogli da budu spriječeni da glasaju.

Komisija je pozvala ukrajinskog prelaznog predsjednika Oleksandra Tučinova da preduzme mjere da bi se osigurala bezbjednost tokom izbornog procesa na biračkim mjestima i lokalnim izbornim komisijama.
XS
SM
MD
LG