Dostupni linkovi

EU šalje pumpe u SrbijuEU šalje u Srbiju pumpe visokog kapaciteta i stručnjake kako bi pomogla u otklanjanju posledica poplava.

Evropska Služba za koordinaciju u hitnim situacijama saopštila je da je EK primila zahtev vlade Srbije za pomoć sinoć i da je odmah počela priprema za prvu tranšu.

"Naši stručnjaci za civilnu zaštitu upravo koordiniraju mere za pomoć Srbiji", rekla je za Tanjug Irina Novakova, portparolka evropske komesarke za humanitarnu pomoć i vanredne situacije Kristaline Georgijeve.

Evropska unija (EU) aktivirala je svoj Mehanizam civilne zaštite nakon sinoćnjeg zahteva za pomoć koje su uputile Srbija i Bosna i Hercegovina (BiH) zbog obilnih poplava koje su pogodile velike delove teritorija obeju zemalja, saopšteno je iz EU Info centra.

Nekoliko sati nakon što je Srbija uputila zahtev, Nemačka, Bugarska, Austrija i Slovenija ponudile su pomoć, a njihove ponude, načinjene putem Koordinacionog centra za urgentnu pomoć, biće realizovane kroz Mehanizam civilne zaštite EU u poplavljenim područjima Srbije u najkraćem mogućem roku, navodi se u saopštenju.

Peka Tijanen šef dežurne ekipe u Centru za koordinaciju je rekao da je srpska vlada u prvoj fazi zatražila pumpe i stručnjake, u drugoj helikoptere kako bi pomoć stigla do teško dostupnih područja.

"Očekujem da će pumpe stići u Srbiju najkasnije sutra", rekao je on.
XS
SM
MD
LG