Dostupni linkovi

Rasmusen: Posle Krima ne može se verovati RusijiGeneralni sekretar NATO Andres Fog Rasmusen izjavio je danas u Bukureštu da posle ilegalne aneksije Krima "niko više ne može imati poverenja u garancije Rusije oko suverenosti i teritorijalnog integriteta".

Rasmusen je ocenio da su istočni region i Crno More sada najosetljivije tačke za NATO, zbog situacije u Ukrajini i namera Rusije, što nameće jačanje istočnog krila NATO.

Što se tiče Ukrajine, ona sama treba da donese odluku o svom razvoju. "Ne ni mi, ni Rusija, već Ukrajina", rekao je Rasmusen.

Rasmusen je situaciju u Ukrajini ocenio kao "stvarno zabrinjavajuću" rekavši da su "vojne akcije Rusije u Ukrajini dovele do potpuno nove situacije u Evropi" i da "NATO treba da se prilagodi toj novoj situaciji".

Dodao je da je zbog toga rešeno da se konsoliduju mere kolektivne odbrane, jer je cilj NATO da osigura kolektivnu odbranu svim članicama.

Rasmusen je naveo da sve vojne vežbe izvedene u Rumuniji imaju odbrambeni karakter i da NATO "treba da se osigura da su njene vojne snage pripremljene za svaki slučaj, a istovremeno predstavljaju i jasan signal potencijalnom agresoru da ni ne pomisli da napadne teritoriju saveznika NATO".

"Spremni smo da odbranimo svaki delić teritorije NATO", naveo je Rasmusen.

XS
SM
MD
LG