Dostupni linkovi

Poplave u Austriji



Obilne padavine u noći između četvrtka i petka izazvale su poplave u mnogim delovima Austrije.

U pokrajini Donja Austrija je jaka kiša dovela do izlivanja reka Tristing, Pilah i Traizen. Padavine su bile veoma obilne i na pojedinim mestima palo je više od 100 litara kiše po kvadratnom metru.

Pojedini podrumi su poplavljeni, preneo je portparol vatrogasaca Aleksander Nitner, dodajući da je posebno, od poplava, pogođena opština Frankefels, koja je odsečena od ostatka zemlje.

Meteorolozi očekuju da će do subote posle podne pasti izmedju 150 i 200 litara po kavdratnom metru, a u pojedinim mestima čak 220 litara. "Ovo je dvostruko veća količina padavina nego što je uobičajena u maju", rekao je Tomas Rinderer iz Centrale za elementarne nepogode.

U Štajerskoj, ali i Donjoj Austriji je po 1.000 domaćinstava bez struje, pošto su stabla pala na dalekovode. I u Gornjoj Austriji se reka Ens u mestu Štajer izlila iz korita i preplavila kej.

Meteorolozi ukazuju da aktuelne poplave ne mogu da se mere sa onima prošle godine, jer ovaj put Dunav neće rasti preko korita, pre svega zato što u Nemačkoj nema padavina, a ujedno nije došlo do topljenja snega na planinama, koje su ponovo pobelele od snežnih padavina.
XS
SM
MD
LG