Dostupni linkovi

UN: Pogoršano stanje ljudskih prava na istoku Ukrajine



Posmatrači UN u Ukrajini uočili su uznemirujuće pogoršanje stanja ljudskih prava na istoku zemlje i na Krimu, saopštila je danas visoki komesar UN za ljudska prava Navi Pilaj.

"Oni koji imaju uticaja na naoružane grupe odgovorne za veći deo nasilja na istoku Ukrajine moraju da učine sve što mogu kako bi obuzdali te ljude, koji žele da rasparčaju zemlju", saopštila je Pilajeva povodom objavljivanja izveštaja na 37 stranica.

Posmatračka misija UN, koju čine 34 službenika, pokrila je period od 2. aprila do 6. maja.

U izveštaju se navodi da su policija i lokalne vlasti na istoku Ukrajine saučestvovali u ilegalnom zauzimanju gradova u akcijama naoružanih grupa, što, kako se dodaje, potkopava vladavinu prava i garanciju poštovanja ljudskih prava.

U dokumentu se navodi da se dogodio "talas otmica i nezakonitih pritvaranja novinara, aktivista, lokalnih političara, predstavnika međunarodnih organizacija i pripadnika vojske".

Takođe je rečeno da posmatrači UN pokušavaju da verifikuju izveštaje o zloupotrebama koje su počinili pripadnici ukrajinskih državnih snaga.

Posmatrači UN navode da su primili pouzdane izvještaje o tome da je vojska privodila ljude na način koji se opisuje kao "prisilan nestanak".
XS
SM
MD
LG