Dostupni linkovi

Dvoje Kineza ubijeno, više od sto povređeno u VijetnamuNajmanje dva državljana Kine su ubijena, a više od sto ih je ranjeno ove nedelje u anti-kineskim neredima u Vijetnamu, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

"Kineska vlada pridaje veliki značaj situaciji i duboko je zabrinuta zbog nasilja u Vijetnamu", rekla je portparolka kineske diplomatije, navodeći da tačan bilans povređenih i stradalih u neredima tek treba da bude potvrđen.

Napetost između Kine i Vijetnama nedavno je porasla pošto je Peking ovog meseca postavio naftnu platformu u oblasti Južnog kineskog mora nad čijim suverenitetom se dve zemlje spore.

Osim napetosti između mornarica dve zemlje, čiji brodovi danima kruže oko platforme, atmosfera zaoštrenih odnosa prenela se i na kopno, pa je u Vijetnamu održan niz anti-kineskih protesta.

Peking je još jednom ponovio i da ima suvereno i neotuđivo pravo nad teritorijama u Južnom kineskom moru u kojem "jedna kineska kompanija nastavlja da sprovodi svoje normalne aktivnosti".

XS
SM
MD
LG