Dostupni linkovi

Kina ne odustaje od naftne bušotine



Načelnik generalštaba kineske vojske Fang Fenhui izjavio je da "neke susedne zemlje" koriste fokusiranje administracije predsednika SAD Baraka Obame na sporove u
istočnom i Južnom kineskom moru "kako bi izazvale probleme".

Obraćajući se novinarima u Pentagonu, posle sastanka sa načelnikom generalštaba SAD Martinom Dempsijem, Fang je rekao da Kina neće odustati od naftne bušotine u Južnom kineskom moru, uprkos protivljenju Vijetnama.

Kineski general je istakao da je Peking postavio naftnu bušotinu u svojim teritorijalnim vodama i da ne može da dopusti da izgubi pedalj teritorije.

Kineski general sastao se i sa potpredsednikom Džozefom Bajdenom koji je tom prilikom izrazio "duboku zabrinutost" zbog jednostranih akcija
Kine u sporu sa Vijetnamom, saopštila je Bela kuća.

Bajden je rekao da SAD ne zauzima strane u sporu između Kine i Vijetnama, ali da nijedna zemlja ne bi trebalo da čini provokativne korake u konfliktu koji može da ugrozi mir i stabilnost.

Ove nedelje su u Vijetnamu izbili protesti zbog odluke Kine da postavi naftnu bušotinu u delu Južnog kineskog mora na koje pravo polažu i Vijetnam i Kina.

Zbog naftne platforme koju je Kina postavila kod Paracelskih ostrva 1. maja, Vijetnam je uputio vojne brodove u tu oblast.
XS
SM
MD
LG