Dostupni linkovi

U Bangkoku poginule tri osobe


Tri osobe su poginule, a više od 20 je ranjeno u napadu na kamp antivladinih demonstranata u Bangkoku, izjavili su danas zvaničnici.

Očevici su izjavili da se pucnji i eksplozije čuju i jutros u kampu demonstranata u centralnom dijelu Bangkoka.

Britanski "Bi-Bi-Si" navodi da je od početka nemira u novembru prošle godine, bilo nekoliko napada na kamp demonstranata, ali da je jutros bio obimniji nego inače.

Još nijedna grupacija nije preuzela odgovornost za napad, ali je poznato da i provladine i antivladine organizacije u svojim redovima imaju naoružane ekstremiste. Od početka nemira poginulo je najmanje 27, a ranjeno je više stotina osoba.

Demonstranti vrše pritisak na parlament da smijeni Vladu i imenuje novu administraciju.

Vlada pokušava da organizuje opšte izbore zakazane za juli.

Masa, na čijem je čelu bio lider antivladinog pokreta Sutep Taugsuban, provalila je u bazu vazdušnih snaga gdje je održavan sastanak vršioca dužnosti premijera Nivatamronga Bungsongpaizana i izborne komisije.

Tajlandski Vrhovni sud prošle sedmice smijenio je bivšeg premijera Jingluk Šinavatru i još nekoliko ministara iz njene Vlade. Šinavatru je vrlo brzo zamjenio Bungsongpaizan, koji je, takođe, iz vladajuće partije "Pue Tai".

Francuska novinska agencija "Frans pres" prenijela je izjavu zvaničnika, koji su rekli da je izborna komisija danas zatražila odlaganje izbora zbog političkih nemira.

"Pue Tai", koja je pobijedila na izborima održanim 2011. godine, saopštila je da će vršiti pritisak da se opšti izbori održe u julu. Demonstranti ističu da će ometati izbore na isti način na koji su blokirali glasanje održano u februaru, a čije je rezultate poništio sud.

Tajland je zahvaćen nemirima od 2006. godine, kada je sa vlasti svrgnut brat Jingluk Šinavatre, Taksin.
XS
SM
MD
LG