Dostupni linkovi

Josipović se sastao sa Bidenom


Predsjednik Ivo Josipović, koji boravi u višednevnom posjetu Sjedinjenim državama sastao se u Bijeloj kući s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom.

Razgovarali su o pitanjima energetike i mogućim američkim ulaganjima u Hrvatskoj. Biden je s velikim interesom razmotrio pitanje novih energetskih mogućnosti Hrvatske, a o tome je, naravno, imao i puno informacija - Hrvatske kao čvorišta koja omogućava energetsku neovisnost ne samo Hrvatske i jugoistoka Europe nego i srednje i istočne Europe. Isto tako je sa zanimanjem saslušao i sudjelovao u raspravi o novim mogućnostima koja Hrvatskoj pružaju novootkrivena nalazišta plina i nafte u Jadranu, izjavio je nakon sastanka predsjednik Josipović.

"Razgovarali smo o bilateralnoj suradnji, o vojnoj suradnji, o nekim bilateralnim pitanjima koja su nama važna, a to su pitanje viza i pitanje dvostrukog oporezivanja. Osvrnuli smo se na globalnu situaciju, kako na istoku Europe tako i u našoj regiji, rekao je Josipović. Kao najvažniju zajedničku poruku, predsjednik je naznačio nastavak čvrstog partnerstva - kako SAD-a i Hrvatske tako i SAD-a i Europe.

Razgovarali smo i o mom odlasku u Teksas. Potpredsjednik Biden smatra da je susret s velikim korporacijama vrlo važan i u tom smo smislu razmotrili zajednički interes da se na planu energetike naprave odlučni pomaci",istaknuo je Josipović.

Iako se očekivalo, susretu nije nazočio američki predsjednik Barack Obama.
XS
SM
MD
LG