Dostupni linkovi

Tužilac Vukčević:Vučić se ne miješa u naš rad


Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević kaže da je ranije razgovarao s premijerom Aleksandrom Vučićem koji mu je rekao da neće stajati iza bilo koga ko je okrvavio ruke.

Vukičević je, gostujući u Kažiprstu B92, dodao i da se novoizabrani premijer Srbije do sada nije miješao u rad Tužilaštva. Vukčević takođe kaže i da jučerašnju posjetu Vučića Sarajevu može da shvati i kao podršku radu Tužilaštva, jer je do skoro saradnja s kolegama iz BiH bila slaba.

„Shvatio sam tu posjetu i poruke kao podršku našem radu, između ostalog, jer smo intenzivirali rad sa kolegama u Sarajevu. Imao sam komunikaciju sa Aleksandrom Vučićem i on mi je rekao da mi radimo svoj posao i da on neće stajati iza bilo kog ko je okrvavio ruke, to jest ko je počinio ratni zločin. To mi je bilo dovoljno da to shvatim kao podršku našem radu“ istakao je Vukčević u Kažiprstu i dodao da se novoizabrani premijer Srbije nije miješao u rad Tužilaštva za ratne zločine.

Prema njegovim riječima saradnja s Bosnom i Hercegovinom bila je presudna kako bi se neki predmeti ratnih zločina pokrenuli.

Tužilac Srbije je podsjetio i da se sada navršava 10 godina od dogovora tužilaštava u Paliću, kada je, kako kaže, shvaćeno da bez saradnje u regionu nema kvalitetnog i efikasnog progona ratnih zločinaca.
XS
SM
MD
LG