Dostupni linkovi

Zbog Wikileaksa osuđenom Meningu odobrena promjena pola


Čelsi Mening, poznata kao vojnik Bredli Mening, izvor Wikileaksa za povjerljive informacije mogla bi uskoro da bude prebačena u civilni zatvor zbog hormonske terapije, piše "Guardian".

Iako je prvobitno odbjien zahtev za hormonsku terapiju, Pentagon sada razrađuje plan transfera u civilni zatvor i početak tretmana.

Čelsi Mening, osuđena zbog davanja poverljivih informacija Wikileaksu, konačno je dobila pozitivan odgovor na zahtjev da joj se omogući promena pola. To je bio prvi takav zahtjev jednog vojnog zatvorenika u SAD.

Iako je zahtjev prvobitno odbijen, američki vojni zvaničnici su nekoliko puta nezvanično govorili da bi držanje vojnika u zatvoru bez mogućnosti da se podvrgne promeni pola predstavljalo surovu i neuobičajenu kaznu.

Ministar odbrane SAD Čak Hejgel zato je prošlog meseca naložio vojsci da izradi plan zajedno sa Federalnim zatvorskim biroom, koji omogućava takav tretman.

"Dvije agencije su tek otpočele razgovore o transferu", naveli su vojni zvaničnici.

Zvanično, portparol Pentagona Džon Kirbi je rekao da odluka o transferu još nije donijeta, a da bi takva odluka "bila donijeta tako da se poštuju vojnikove medicinske potrebe, ali i obaveza vojske da je zadrži iza rešetaka".
XS
SM
MD
LG