Dostupni linkovi

Vijetnam: Demonstranti zapalili najmanje 15 fabrika


Antikineski demonstranti u Vijetnamu zapalili su najmanje 15 fabrika u stranom vlasništvu u znak protesta zbog postavljanja kineske naftne platforme u spornim teritorijalnim vodama, javili su danas državni mediji.

Demonstranti su opljačkali robu i napadali kancelarije tokom demonstracija, koje su veoma rijetke u Vijetnamu. Meta napada demonstranata bile su kompanije koje su u vlasništvu ili pod upravom Kine, te kineski radnici u provinciji Binh Duong.

Nema podataka o žrtvama.

Nekoliko desetina hiljada radnika izašlo je juče na ulice. Manji broj njih krenuo je u pljačku i napade na radnike osiguranja, te uprave fabrika, nakon čega su podmetnuli požar u najmanje 15 postrojenja.

Na video snimcima i fotografijama objavljenim na internetu prikazano je nekoliko hiljada demonstranata, koji su nosili vijentamske zastave, kako uništavaju kapije fabrika i ulaze u komplekse gdje su izazvali velike štete.

Prema navodima lokalnih medija, veliki broj tajvanskih, japanskih i južnokorejskih preduzeća bio je juče zatvoren i radnicima je dat slobodan dan.
XS
SM
MD
LG