Dostupni linkovi

Nigerijski predsjednik traži produženje vanrednog stanja


Nigerijski predsjednik Džonatan Gudlak zatražio je danas od Parlamenta da za šest mjeseci produži vanredno stanje na sjeveroistoku Nigerije zbog oružane pobune islamističke grupe "Boko Haram".

U pismu upućenom Senatu, predsjednik je zatražio da bude produženo vanredno stanje u državama Adamava, Borno i Jobe, koje je uvedeno od maja 2013. godine, a ističe 14. maja.

Specijalne mjere, uvedene 14. maja 2013. godine, a šest mjeseci kasnije produžene na isti period, podrazumijevaju raspoređivanje vojnika u regionu i povremeno ometanje mreže mobilne telefonije kako bi pripadnici grupe "Boko Haram" bili spriječeni da planiraju nove napade.

Nigerijska vojska, koja je u maju 2013. godine pokrenula veliku ofanzivu, smatrala je da je ova intervencija bila uspješna i da su islamisti protjerani van većih gradova na sjeveroistoku zemlje.

Međutim, napadi su nastavljeni, a posebno u državi Borno, uporištu "Boko Harama", prenosi AFP.

Procjenjuje se da je u nasilju za koje je odgovorna ova islamistička grupa od početka godine poginulo oko 2.000 ljudi.U aprilu su oteli više od 200 djevojcica, koje sada žele da razmijene za zatvorene islamske militante.

Strane države uključile su se u potragu za otetim djevojčicama.
XS
SM
MD
LG