Dostupni linkovi

Pupovac:Baldasar nije jedini gradonačelnik koji je veličao ustaštvo


Članovi Antifašističke lige RH danas su izrazili nezadovoljstvo zbog učešća splitskog gradonačelnika Ive Baldasara u otvaranju spomen- obilježja poginulim pripadnicima IX. bojne HOS-a, koja nosi ime zapovjednika ustaških jedinica Rafaela Bobana, te su državne institucije i crkvene vlasti pozvali da se jasno distanciraju od poruka kojima se promovišu simboli i znakovi NDH.

"Baldasar nije jedini gradonačelnik koji je sudjelovao u događajima kojima se veliča ustaštvo i kojima nije problem prijepodne sjediti u SAB-u(Savez antifašističkih boraca), a popodne s ljudima u crnim uniformama", naveo je saborski zastupnik Milorad Pupovac.

Nezadovoljstvo što je u Splitu na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope svečano otkriven spomenik poginulim pripadnicima IX. bojne HOS-a 'Rafael vitez Boban' na konferenciji za novinare izrazili su osim predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca i voditeljica Documente-Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić te predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin.

Podsjetili su da su na svečanom skupu, tokom kojeg su pripadnici postrojbe nosili zastave s nazivom bojne i natpisom 'Za dom spremni' govorili SDP-ov gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, HDZ-ov splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, osnivač HOS-a Dobroslav Paraga, jedan od ratnih zapovjednika IX. bojne HOS-a Marko Skejo te župnik splitske prvostolnice Tomislav Čubelić, koji je i blagoslovio spomenik.
XS
SM
MD
LG