Dostupni linkovi

Pritvor dvojici Vukovaraca zbog razbijanja dvojezične table


Vukovarsko-sremska policija saopštila je danas da je otkrila dvojicu Vukovaraca koji su prije dva dana razbili dvojezičnu latinično-ćirličnu tablu na zgradi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Riječ je o 22-godišnjaku i 24-godišnjaku koji su jutros, posle kriminalističke istrage, predati pritvorskom nadzorniku.

Dvojezične table na zgradama državnih ustavnova i institucija već su 30-tak puta skidane ili oštećene otkada su postavljene u septembru prošle godine.

Poslednji popis stanovništva pokazao je da u Vukovaru živi trećina Srba, pa po zakonu imaju pravo na dvojezične natpise.Tome se protivi dio braniteljskih udruženja okupljenih u Stožeru za odbranu hrvatskog Vukovara.

Krajem prošle godine predstavnici štaba predali su Saboru oko 650.000 potpisa podrške za raspisivanje referenduma protiv ćirilice.

U zahtjevu traže raspisivanje referenduma o promjeni Ustavnog zakona o manjinskim pravima kojim bi se se umjesto trećine, dvojezičnost uvodila u lokalnim zajednicama u kojima manjina čini 50 odsto stanovništva.

Hrvatski premijer Zoran Milanović poručio je više puta da će se njegova vlada lijevog centra svim pravnim sredstvima suprotstaviti mogućem održavanju referenduma o pravima nacionalnih manjina i da takav referendum, bez obzira na broj prikupljenih potpisa, neće proći dok je on predsjednik vlade.
XS
SM
MD
LG