Dostupni linkovi

Rusije kaže da će sankcije EU štetiti mirovnim naporima


Rusija je danas saopštila da nove sankcije Evropske unije ometati napore za ublažavanje krize u Ukrajini te je pozvala Zapad da ubijedi Kijev da održi razgovore o strukturi budućšenosti te zemlje prije predsjedničkih izbora 25.maja

Rezultati takozavnih referenduma u uglavnom ruskom govornom područuju u istočnim regijama Donjeck i Luganjsk po mišljenju Moskve " bi trebao biti jasan signal Kijevu o dubini krize " u Ukrajini, navelo je ministarstvo vanjskih poslova Rusije u saopštenju.

Kremlj je za sada stopirao odobravanje nezavisnost ovih područjima odnosno njihovo pripajanje Rusiji, ali su naglasili da su referendumi naglasili potrebu za pregovorima između prozapadne vlade i separatista s istoka Ukrajine.

"Moskva se nada ... da će EU i Sjedinjene Države iskoristiti svoj uticaj na sadašnje lidere u Kijevu, tako pregovori o pitanjima državne strukture i poštovanja prava regija budu što prije razmotena, u svakom slučaju prije izbora zakazanih za 25. maja" saošteno je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da ukrajinski izbori, za koje se vlada nada da će im omogućiti povećanje legitimiteat i bolju kontrolu u zemlji, neće biti legitimn i ako ljudi na istoku ne budu sigurni da će njihova prava biti zaštićena.

EU nametnula sankcije na dvije krimski firme i 13 osoba u ponedjeljak kao odgovor na moskovsku aneksiju crnomorskog poluostrva i njihovu podršku za proruske separatiste u Ukrajini.

EU je već zamrznula imovinu i blokirala izdavanje vize za 48 Rusa i Ukrajinaca, a SAD su takođe nametnula sankcije Rusiji u najgoroj krize u odnosima između Moskve i Zapada od Hladnog rata.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Grigorij Karasin rekao je izaslaniku EU u Rusiji danas da su sankcije EU-a " iscrpljujući, banalan pristup ... koji ne samo da neće riješiti, već će i produbiti razlike, i zakočiti zajedničku potragu za izlazak iz zaista krizne situacije u Ukrajini ", kako je navelo ministarstvo vanjskih poslova .
XS
SM
MD
LG