Dostupni linkovi

Njemačka se nada da bi "okrugli sto" mogao razoružati pobunjenike


Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Valter Štajnmajer rekao je da se nada da će razgovori za "okruglim stolom" između političara i građanskih grupacija u Ukrajini pomoći da se razoružaju proruski separtisti i poboljša atmosfera za predsjedničke izbore zakazane za 25. maj.

Štajnmajer se, po dolasku u Kijev, sastao sa ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom, nakon čega će otputovati u Odesu, porištu smrtonosnih sukoba između ukrajinskih snaga i pobunjenika.

Prema njegovim riječima, situacija u određenim dijelovima Ukrajine i dalje je "opasna i prijeteća", a naglasio je da je prioritet da što više glasača učestvuje na predsjedničkim izborima zakazanim za 25. maj.

"Podržavamo vaše napore da se pokrene nacionalni dijalog, ovdje u Ukrajini, kroz okrugle stolove na centralnom nivou i u regionima".

"Nadam se da je, pod ovim uslovima, moguće pokrenuti korake za povratak zauzetih zgrada i postepeno razoružavanje nelegalnih grupacija i da država povrati monopol nad uptrebom sile", naglasio je Štajnmajer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Jacenjukom.

Jacenjuk se zahvalio bivšem njemačkom diplomati Volfgangu Išingeru, koji je na čelu godišnje Konferencije o bezbjednosti u Minhenu, jer je izrazio spremnost da posreduje u "okruglom stolu". Vlasti u Kijevu navode da bi razgovori mogli početi u srijedu.

Kijev nije saopštio koje bi grupacije mogle da se uključe u razgovore, ali je predsjednik Oleksandar Turčinov reako da teroristi, odnosno pobunjenici ne mogu učestvovati.

Moskva je ranije saopštila da razgovori ne mogu biti uspješni bez direktnog dijaloga između Kijeva i separtista.
XS
SM
MD
LG