Dostupni linkovi

Norveška: Peres dočekan protestima


Predsednik Izraela Šimon Peres dočekan je danas u Norveškoj protestima protiv "izraelske politike prema okupiranim teritorijama"

Devedesetogodišnji Peres, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1994. godine za nastojanja da Izrael i Palestinci sklope mirovni sporazum, uz posredovanje Norveške, prvi je šef izraelske države koji je posetio tu zemlju.

Norveški kralj Harald, koji ima ceremonijalnu ulogu i nije deo vlade, dočekao je Peresa u kraljevskoj palati.

Policija je rasterala demonstrante koji su se ispred nje okupili, međutim, 24 organizacije planiraju nove proteste, javlja Asošijeted pres.

"Kada vlada pozove izraelskog predsednika u državnu posetu možemo se samo pitati koju poruku Norveška želi da pošalje", rekla je Katrin Džensen, koja predsedava Norveško-palestinskim komitetom.

Ona je zatražila da norveška vlada "osudi izraelsku okupacionu politiku i kršenja ljudskih prava".

Odnosi Izraela i Norveške su se pogoršali u poslednjoj deceniji, jer je norveška vlada, koja naginje levici, zauzela kritičan stav prema jevrejskoj državi. Za razliku od mnogih zapadnih zemalja, Norveška odbija da islamistički Hamas, koji vlada pojasom Gaze, proglasi terorističkom organizacijom.

Ona je, takođe, lišila svog udela kompanije za koje veruje da doprinose širenju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Peres je bio šef diplomatije Izraela kada je podelio Nobelovu nagradu s tadašnjim izraelskim premijerom Jicakom Rabinom i palestinskim liderom Jaserom Arafatom.

Peres je, uprkos nedavnoj propasti bliskoistočnih pregovora posle devet meseci nastojanja da se sklopi mir, rekao da šansa nije izgubljena.

"Ni mi, ni Palestinci nemamo drugu alternativu osim mira", rekao je on u sinagogi u Oslu.
XS
SM
MD
LG