Dostupni linkovi

Nikolić:Učešće Srba na kosovskim izborima zavisi od pravila


Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je na sastanku sa šefom Unmika Faridom Zarifom da će učešće Srba na izborima na Kosovu zavisiti od pravila održavanja.

Nikolić je naglasio značaj i odgovornost cjelokupne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu za tok izbornog procesa, uključujući i njen treći stub - misiju OEBS-a na Kosovu.

Predsjednik je preneo stav Srbije o potrebi učešća OEBS-a u organizaciji izbora.

Nikolić je rekao da je Srbiji ostavljen vrlo kratak rok da razmisli o učešću srpskog naroda na tim izborima, što je posljedica loše odluke prištinske administracije da se raspišu prijevremeni izbori, umjesto da se sačekaju redovni.

On je istakao kako je ubeđen da će Vlada Srbije donijeti najispravniju moguću odluku da li će pozvati srpski narod da na njima učestvuje ili neće, a da će to prije svega zavisiti i od pravila po kojima će ti izbori biti održani, saopštila je press služba predsjednika Srbije.

Ako srpska zajednica na Kosovu smatra da bi prihvatanje kosovskih dokumenata značilo priznanje nezavisnosti, nije logično da Priština toliko insistira na tome, a da istovremeno tvrde da su dobronamjerni, rekao je predsjednik Nikolić.

Nikolić je na sastanku sa Zarifom rekao da je Srbija u proteklom periodu razgovorima sa administracijom u Prištini postigla mnogo toga što je u početku djelovalo nemoguće i da je u to uložila mnogo truda.

"Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, ali je spremna da sa Prištinom razgovara o svemu što bi doprinijelo tome da se poboljša život građana na Kosovu, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku i svaku drugu pripadnost. Do sada je ostvaren značajan rezultat, ali on nije dovoljan, tako da obje strane moraju uložiti dodatne napore da se pregovori ne bi zaustavili, istakao je predsjednik Nikolić.

Zarif je rekao da je međunarodna zajednica prepoznala Srbiju kao faktor koji svojom dinamičnošću aktivno učestvuje u oblikovanju odnosa u regionu.
XS
SM
MD
LG