Dostupni linkovi

RTS žali ukoliko je uznemirila LGBT


Radio-televizija Srbije izrazila je danas žaljenje ukoliko je komentarisanje prenosa finalne večeri Eurosonga uznemirilo trans populaciju i LGBT pripadnike.

Gej lezbejski info centar (GLIC) osudio je juče ponašanje komentatora RTS-a tokom prenosa Evrovizije, pogotovo za vrijeme nastupa i glasanja za predstavnicu Austrije Končitu Vurst kada je ona dobijala maksimalan broj poena.

U saopštenju zabavni program RTS-a je, povodom protestnog pisma GLIC-a upućenog RTS-u u vezi sa komentarisanjem prijenosa finalne večeri Eurosonga, naveo da "izražava žaljenje ukoliko je došlo do uznemiravanja trans populacije i LGBT pripadnika".

"Muzičko-zabavni karakter Pesme Evrovizije svake godine određuje i ton komentarisanja kvaliteta muzičkih numera, izvođača, kao i ukupni utisak nastupa takmičara", piše u saopštenju RTS-a.

Predsednik GLIC-a Predrag Azdejković zatražio je izvinjenje od RTS-a, navodeći da će u suprotnom biti primoran da podnese pritužbu poverenici za zaštitu ravnopravnosti i predstavku RRA-a, jer je nedopustvio "smještanje trans osobe Končite Vurst u domen bizarnosti, cirkusa, frik šoua i zblažnjavanje kada dobija maksimalan broj poena".
XS
SM
MD
LG