Dostupni linkovi

Nigerija odbila prijedlog Boko Harama za razmjenu


Nigerijska vlada odbacila je prijedlog Boka Harama da u zamjenu za otete djevojčice oslobode militantne zatvorenike.

Islamistička grupa Boko Haram objavila video na kom se nalaze otete učenice. Vođa grupe kaže da će one biti puštene kada se svi članovi Boko Harama oslobode.

Međutim, nigerijska vlada odbacila je takvu ponudu.

Na video snimku se vidi oko stotinak devojčica za koje se vjeruje da su učenice koje su pripadnici Boko Harama kidnapovali 14. aprila iz državnog internata u gradu Čibok, na sjeveroistoku Nigerije.Tada je oteto preko 300 učenica, a samo par dana nakon te otmice kidnapovano je još učenica ali iz druge škole.

Pedesetak otetih je uspjelo da pobegne.

Militantna islamistička gupa je najprije prijetila da će devojčice prodati, ali su sada pokazali namjeru da s njima trguju, navodi BBC, dodajući da je njihov vođa Abubakar Šekau u video poruci rekao i da su djevojčice primile Islam, a na videu se tvrdi da one izgovaraju islamsku molitvu.

"Ove djevojke, čija vas sudbina okupira, mi smo ih zapravo oslobodili.One su postale muslimanke", rekao je Šekau.

Dopisnik BBC-ja ocjenjuje da su devojčice djelovale smireno a da je jedna od njih rekla da nijesu povrijeđene.Ipak, nema potvrde kada je i gdje ovaj video nastao.

Dalje, kako ocenjuje dopisnik BBC-ja, jedino se može pretpostaviti da se grupa, pošto je na videu prikazano oko polovina otetih učenica, podijelila na dijelove kako bi zagovarala tragove sve brojnije potrage.

Boko Haram inače, na lokalnom Hauza jeziku znači "Zapadno obrazovanje je greh", a grupa koja nosi to ime organizovala je poslednjih godina niz napada u sjevernoj Nigeriji, u kojima je stradalo oko 1.500 ljudi.

Oni stoga smatraju da otete djevojčice nije ni trebalo da se obrazuju već je trebalo odmah da se udaju.

Boko haram je teroristička organizacija, a njen šef Abudakar Šekau je na američkoj listi najtraženijih terorista. Nagrada za njegovo hvatanje je sedam miliona dolara (5,1 miliona eura).
XS
SM
MD
LG