Dostupni linkovi

Lavrov preporučuje gledanje Ruske TV za istinu o Ukrajini


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je zapadne amabasadore da svoje izvještaje o tome šta se dešava u Ukrajini baziraju na onom što vide na ruskoj TV.

Lavrov optužio Ukrajinu da blokira ruske televizije na svojoj teritoriju i, ponavljajući optužbe prema Kijevu navodeći da mediji te zemlje emituje laži o krizi.

"Oni pokušavaju uspostaviti informacionu blokadu, a nepristrasne informacije su nedostupne za gledatelje i slušatelje, i umjesto toga kako kaže emituju "bestidne laži".

Lavrov je ovo rekao na press konferenciji povodom posjete ministra vanjskih poslova Ugande.

"Ambasadori u Moskvi očito vide što Ruska TV pokazuje u emisijama uživo, a ja sam siguran da su oni dužni prijaviti svojim centrima činjenice koje vide uživo.Inače će svoj posao raditi potpuno neprofesionalno."

Prije destak dana predsjednik Rusije Vladmir PUtin odlikovao je skoro 300 novinara zbog "profesionalnog i objektivnog" izvještavanja o krizi u Ukrajini.

Rusija opovrgava optužbe Zapada za podsticanje separatističkih nemire u Ukrajini i tvrdi da je njihov susjed je u rukama krajnje desnice čije su vođe sponzorirane sa Zapada. Moskva je pozvala Zapad da iskoristi svoj uticaj na Kijev za zaustavljanje nasilje na istoku za koji oni okrivljuju ukrajinsku vlast.

"Uopšte ne sumnjam da je Vašingtonu i Briselu i drugim evropskim metropolama savršeno jasno šta je srž onoga što se događa u Ukrajini ", rekao je Lavrov , sugerišući da Zapadne sile pokušavaju prebaciti krivnju na Rusiju.

Ukrajinske vlasti kažu da je nedjeljni referendum u dvije istočne regije u toj zemlji bio nezakonita a kritikovala ga je i EU.Rusija je saopštila da poštuje ishod te "volje naroda " .

Lavrov je rekao da nijesu planirani nikakvi novi međunarodni pregovori o Ukrajini u ovom trenutku, te da bi takvi ragovori bili od male pomoći u smirivanje krize, osim ako postoji direktan dijalog između suparničkih strana u Ukrajini.
XS
SM
MD
LG