Dostupni linkovi

Tanović dobio nagradu EU Media Prize za naredni film


Oskarom nagrađeni bh. režiser Danis Tanović je dobitnik nagrade EU Prix Media za 2014. godinu za svoj naredni film "Šta gledaš?", čija je radnja smještena u Sarajevo 20 godina nakon rata.

Nagrada Prix Media se dodjeljuje scenaristi i producentu filmskog projekta koji ima najbolji potencijal na box-officeu. Prethodni dobitnici su bili Asghar Farhadi 2012. i Thomas Vinterberg 2013. godine.

Tanoviću će nagradu dodijeliti Androulla Vassiliou, komesarka EU za obrazovanje, kulturu, sport, medije i mlade. Nagrada će proslavljenom bh. režiseru, ko-scenaristi Predragu Kojoviću i producentici Amri Bakšić Ćamo biti dodjeljena u subotu na Filmskom festivalu u Cannesu.

Radnja filma smještena je u Sarajevo i bavi se porastom kriminala i korupcije 20 godina nakon kraja rata u bivšoj Jugoslaviji. Radnja prati priču dvojice mladića koji se sukobljavaju s bratom najmoćnijeg gradskog kriminalca.

Tanović je najveći uspjeh ostvario 2001. godine kada je njegov prvi film "Ničija zemlja" nagrađen Oskarom. Scenario tog filma je proglašen najboljim na Filmskom festivalu u Canu iste godine.

Njegovo posljednje ostvarenje "Epizoda u životu berača željeza" je dobio nagradu žirija i Srebrenog medvjeda na 63. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.
XS
SM
MD
LG