Dostupni linkovi

Ratko Mladić ponovno u sudnici


Nakon pauze u suđenju za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini optuženi zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić vratiti će se u ponedjeljak u 9.30 ujutro u hašku sudnicu na konferenciju prije početka izvođenja dokaznog postupka obrane, javlja dopisnik Radija Slobodna Evropa.

Na raspravi će se govoriti o tehničkim detaljima i problemima u pripremi izvođenja dokaza obrane koja je najavila da će potrošiti na svoj postupak isto vremena kao i optužba – oko 200 sudskih sati.

Obrana je početkom ovog mjeseca zatražila trotjedno odlaganje postupka, čiji je nastavak planiran za 13.svibnja ove godine, no tročlano sudsko vijeće je odobrilo tek jednotjedno odlaganje. Suđenje će se tako nastaviti 19.svibnja ove godine.

Podsjetimo obrana generala Mladića je uputila zahtjev za odlaganjem početka svog dokaznog procesa tvrdeći da ima problema s pristupom računalima suda, odnosno podacima neophodnim za pripremu postupka obrane, zbog prelaska na noviju verziju operativnog sistema Windows.

Suđenje generalu Mladiću bilo je na pauzi je od završetka dokaznog postupka tužiteljstva pred kraj prošle godine, a koje ga tereti za ratne zločine po ukupno 11 točaka optužnice. Od njih ni jedna nije odbačena na polovici suđenja, odnosno nakon rasprave po Pravilu 98 bis koja omogućuje obrani da zatraži oslobađanje svog klijenta od onih točaka optužnice za koje smatra da tužiteljstvo nije izvelo dovoljno dokaza.
XS
SM
MD
LG