Dostupni linkovi

Rumunjska: Rusija ugrožava stabilnost Moldavije


Ministar vanjskih poslova Rumunjske Titus Corlatean upozorio je u subotu u Bukureštu da Rusija ugrožava stabilnost Moldavije i pozvao međunarodnu zajednicu da zaštiti tu zemlju u kojoj odmetnuta enklava Pridnjestrovlje prijeti pripojenjem Rusiji, prenosi Hina.

"Stabilnost Moldavije je ključna i svi moraju jasno reći da štite njezin suverenitet i teritorijalnu cjelovitost", rekao je Corlatean na sastanku Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP). "S velikom zabrinutošću gledamo na sigurnost Ukrajine, Moldavije i Gruzije čije su želje za priključenjem Europi dovedene u pitanje", dodao je šef rumunjske diplomacije.

Bukurešt strahuje da bi susjedna Moldavija i Gruzija mogle doživjeti sudbinu Ukrajine gdje ruski separatisti na istoku prijete otcjepljenjem i pripojenjem Rusiji po uzoru na Krim. "Želimo da se takvo djelovanje sankcionira, jer te zemlje imaju pravo na poštivanje svojih granica i, koliko znamo, one se štite međunarodnim pravom", istaknuo je Corlatean.

Parlament proruske separatističke pokrajine Pridnjestrovlje pozvao je u srijedu Rusiju da prizna njezinu neovisnost kao što je to učinila s Krimskim poluotokom. Odgovarajući na taj poziv, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da bi Pridnjestrovlje trebalo "samo odlučiti o svojoj sudbini". "Radit ćemo na tome s našim partnerima" i "potreban je dijalog s Moldavijom i Ukrajinom", rekao je prvi čovjek Kremlja.
XS
SM
MD
LG