Dostupni linkovi

Erdogan napao predsjednika Unije turskih advokata


Ljutiti turski premijer Redžep Tajip Erdogan napao je u subotu tokom jedne proslave u Ankari šefa udruženja turskih advokata, optuživši ga za nepristojnost zbog predugačkog govora u kojem je kritikovao vlast.

Predsjednik Unije turskih advokata Metin Fejzioglu je kritikovao način na koji je vlada 2011. reagirala na zemljotres u jugoistočnoj provinciji Van, kada ga je Erdogan prekinuo, skočivši sa stolice i optuživši ga da je njegov govor politički i pun neistina i pitajući se kako je moguća takva nepristojnost, prenosi Reuters.

Fejzioglu nije prekinuo svoj govor, kojim je prekršio protokol jer je pričao više od sata. Poslije svog gnjevnog ispada Erdogan je napustio salu. Ovu scenu je prikazala televizija CNN Turk.

Fejzioglu je i ranije kritikovao Erdoganovu vladu zbog krivičnog gonjenja njegovih političkih protivnika.

Prošlog mjeseca Erdogan je na jednoj proslavi ćutke istrpio govor predsjednika Ustavnog Suda Turske Hašima Kiliča, koji je napao vladu zbog pretjerane kritičnosti prema njegovom sudu.

Mada još nije zvanično potvrđeno, očekuje se da će se Erdogan, koji je već treći put premijer, kandidirati za predsjednika Turske na izborima u augustu.
XS
SM
MD
LG