Dostupni linkovi

Jablanica: 71. godišnjica Bitke za ranjenike


U organizaciji Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini danas se svečano obilježava 71. godišnjica Bitke za ranjenike na Neretvi u Jablanici uz dostojanstven program u okviru kojeg će biti upriličena manifestacija "Cvijet za ranjenike" kada će u Neretvu s mosta biti spušten 71 karanfil.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji prisustvuje obilježavanju ove godišnjice, kazao je u izjavi za Agenciju FENA danas da je ova bitka osim što je bila vojnička operacija, bila obilježena time što su partizanske jedinice koje su se tada našle u obruču prije svega vodile računa o svojim ranjenim pripadnicima - drugaricama i drugovima, zbog čega ovu bitku ne zovu uzaludno najhumanijom bitkom Drugog svjetskog rata.

- U kakvom se okruženju odvijala to će ljudi koji se bave historijom pa čak i oni koji su još živi, a savremenici su tog vremena, mogu više govoriti - dodao je Komšić, uz ocjenu da je sve ono što su nas učili u školi ide u prilog tezi da u uvjetima koji su bili gotovo nenormalni odnijeta velika pobjeda.

Podsjetio je da je predsjednik Socijalističke federativne republike Jugoslavije Josip Broz Tito s narodnooslobodilačkim pokretom i partizanskim jedinicama uspio da nadmudri prije svega neprijateljske jedinice koje su ga potiskivali iz pravca srednje Bosne, a kada je prešao Neretvu da nanese težak udarac četničkom pokretu tada u BiH.

Granica između dvije okupacione jedinice njemačke i talijanske, kazao je Komšić, upravo je bila rijeka Neretva, a četnici su većinom operirali u italijanskoj okupacionoj zoni i usko sarađivali s italijanskim okupacionim snagama.
XS
SM
MD
LG