Dostupni linkovi

Merkel i Oland: Moskva snosi posljedice ako ne bude izbora


Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Fransoa Oland zapretili su u subotu Rusiji da će snositi posljedice ako ne budu održani predsjednički izbori u Ukrajini, planirani za 25. maj.

"Neuspjeh u održavanju predsjedničkih izbora dodatno će destabilizovati zemlju. Francuska i Njemačka ocijenjuju da bi u tom slučaju trebalo da bude određenih posljedica, u skladu sa odlukom Evropskog savjeta od 6. marta", navodi se u zajedničkom saopštenju poslije neformalnog sastanka Merkelove i Olanda u Štrazlundu, u Njemačkoj.

Njemačka kancelarka i francuski predsjednik su istakli da su referendumi koje za sutra pripremaju predstavnici proruskih snaga na istoku Ukrajine "nezakoniti".

Merkelova i Oland su apelovali na Moskvu da "vidljivo" snizi stepen pripavnosti ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom.

Oni su i apelovali na Kijev da ne provodi "ofanizivne operacije" protiv proruskih pobunjenika prije održavanja predsjedničkih izbora 25. maja.

"Ukrajinske snage bezbjednosti morale bi da se uzdrže od ofanzivnih akcija prije izbora. Legitimna upotreba snage u cilju zaštite građanstva i infrastrukture mora biti srazmjerna", navodi se saopštenju poslije sastanka Merkelove i Olanda o Ukrajini.
XS
SM
MD
LG