Dostupni linkovi

Mišel Obama se obraća po prvi put umjesto supruga


Prva dama SAD Mišel Obama danas će se prvi put obratiti umjesto supruga na sedmičnoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući, koja će ovog puta biti posvećena otmici djevojaka u Nigeriji, saopštila je Bijela kuća.

"Mišel Obama, majka dvije kćerke tom prilikom će izraziti gnijev i tugu koju ona i njen suprug osjećaju poslije otmice više od 200 učenica u Nigeriji", izjavio je portparol Bijele kuće Erik Šulc.

Prema tradiciji, svi američki predsjednici svake sedmice direktno se obraćaju javnosti. Kad je Obama odsutan, tu dužnost obavlja potpredsjednik Džozef Bajden. Mišel Obama do sada je samo stajala pored supruga, a ovog puta će i sama govoriti.

Američki stručnjaci doputovali su u petak u Nigeriju da pomognu tamošnjim vlastima da pronađu više od 200 djevojaka koje je 14. aprila otela islamistička grupa Boko haram.

Boko haram preuzeo je odgovornost za otmicu 276 učenica polovinom aprila na sjeveroistoku Nigerije. Pobegle su 53 djevojčice i devojke dok su 223 i dalje u rukama ekstremista.

Komentarišući tu otmicu, Barak Obama rekao je da je to situacija od koje se "slama srce" i izrazio nadu da će poslije ovog strašnog događaja međunarodna zajednica učiniti nešto protiv organizacije koja je počinila strašan zločin.
XS
SM
MD
LG