Dostupni linkovi

Južni Sudan: Sukobljene strane potpisale primirje


Predsjednik Južnog Sudana Salva Kir i njegov protivnik Rijek Mačar potpisali su u Adis Abebi, u Etiopiji, sporazum o primirju u zemlji u kojoj je u sukobima poginulo nekoliko hiljada ljudi i raseljeno gotovo milion stanovnika.

Kir i Mačar, koji su se sastali u petak u prvom pokušaju da pokrenu mirovne pregovore, obavezali su se da njihove snage u roku od 24 sata prestanu borbene aktivnosti, koje traju od polovine decembra.

"Dogovorili su se da prestanu sve neprijateljske aktivnosti u narednih 24 sata", izjavio je posrednik u pregovorima Sejmun Mesfin.

Kir i Mačar, koji se nisu vidjeli od kada su izbili sukobi, u petak su se rukovali, a pregovori nisu vođeni direktno već pod pokroviteljstvom Etiopije.

Američki državni sekretar Džon Keri odmah je pozdravio sporazum, ocijenivši da je to "značajan napredak za budućnost naroda Južnog Sudana".

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun bio je prije četiri dana u iznenadnoj posjeti zemlji zbog rastuće zabrinutosti međunarodne zajednice da se u toj najmlađoj državi na svijetu ne dogode genocid i glad.
XS
SM
MD
LG