Dostupni linkovi

Strah od rasta nasilja u Centralno Afričkoj Republici


Stotine okupljenih muslimanskih boraca koji su nekada kontrolisali Centralno Afričku Republiku izabrali su novog vođu, potvrdio je u petak jedan neimenovani pobunjenik u trenutku dok raste napetost jer bi pobunjenički pokret mogao da povrati izgubljenu snagu.

Pukovnik Mahamat Deja je rekao da je grupa poznata pod imenom Seleka za vođu imenovala generala Džozefa Zindeka, koji je nekada komandovao pobunjeničkom bazom u glavnom gradu, Banguiu.

Grupa Seleka je zbačena s vlasti u januaru ove godine, gotovo godinu dana nakon što su borci te grupe s vlasti svrgnuli predsjednika države.

U međuvremenu su se pojavile hrišćanske grupe koje traže odmazdu za zločine počinjene tokom vladavine grupe Seleka, što bi moglo dovesti do rasta međuvjerskog nasilja.

Oko 2.000 pripadnika francuskih trupa i gotovo 5.000 afričkih pripadnika mirovnih trupa angažovano je u pokušaju da stabilizuju zemlju.

Ekstremisti grupe Seleka počeli su ponovo da se grupišu na sjeveru zemlje i izveli su seriju napada na gradove tokom posljednjih nekoliko nedjelja.
XS
SM
MD
LG