Dostupni linkovi

Inckov izvještaj UN-u: BiH ide silaznom putanjom


Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko informisao je UN da je BiH nastavila da ide silaznom putanjom, na kojoj se nalazi već osam godina i da politički lideri još nisu postigli napredak u vezi s velikim brojem pitanja, uključujući i uslove za napredak u procesima evroatlantskih integracija.

Incko je, u skladu sa svojim mandatom iz Dejtonskog sporazuma, podnio redovni izvještaj generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, u kojem je govorio o provođenju mira u BiH u periodu od 21. oktobra 2013. do 21. aprila 2014. godine, saopšteno je iz OHR-a.

U dijelu koji govori o demonstracijama koje su počele u februaru, izazvane nezadovoljstvom građana socijalno-ekonomskom situacijom, Incko je proteste okarakterizirao kao "poziv izabranim zvaničnicima i političkim strankama u BiH da promijene pristup, posebno kada je riječ o mrežama korupcije koje podrivaju javni sektor".

On je izrazio žaljenje zbog kratkog perioda kada je, na samom početku demonstracija, izbilo nasilje, ali je istovremeno jasno rekao da se pravo na mirne proteste mora podržati.
XS
SM
MD
LG