Dostupni linkovi

Bangkok:Četvoro povređeno u neredima


Policija u Bangkoku upotrebila suzavac i vodene topove da bi potisnula više stotina demonstranata koji pokušavaju da se probiju do zgrade vlade. Četiri osobe su povređene u vladinom bezbednosnom komandnom centru gde su demonstranti pokušali da sruše betonske barijere.

Incident se dogodio dok je više od 10.000 demonstranata šetalo ulicama prestonice da bi pokazali da odluka suda o smeni premijerke Jingluk Šinavatra nije dovoljna.

Lider demonstranata je upozorio da će uslediti odmazda ako njihov zahtev za odlazak čitave vlade ne bude ispunjen u roku od tri dana.

Saobraćaj se otežano odvija pošto su se demonstranti uputili u zgradu vlade i opkolili nekoliko TV stanica kako bi "tražili saradnju" u vidu prekida emitovanja vladinih vesti.

Ustavni sud je pre dva dana smenio Jinglukovu zbog toga što je, navodno, premestila državnog službenika na drugo radno mesto. Njene pristalice i mnogi analitičari su rekli da je ta presuda politički motivisana.

Međutim presuda je ohrabrila antivladine demonstrante koje podržava tajlandska elita i koji već šest meseci demonstriraju tražeći ostavku Jinglukove, navodi AP. Njihov lider Sutep Taugsuban je tražio od predsednika Vrhovnog suda, predsednika Senata, izborne komisije i ostalih državnih agencija da zajedno smene aktuelnu vladu.

"Želimo da promena vlade teče glatko. Ali ako ne možete to da uradite u roku od tri dana, mi ćemo to učiniti na svoj način", rekao je Sutep.

Demonstranti hoće da postave vladu koja će sprovesti reforme pre novih izbora, što mnogi kritikuju kao nedemokratski čin. Oni su protiv izbora zakazanih za jul, na kojima bi saveznici Jinglukove verovatno pobedili.
XS
SM
MD
LG