Dostupni linkovi

Otvara se sarajevska Vijećnica


Prigodnim obilježavanjem u BiH će danas biti obilježen Dan borbe protiv fašizma i Dan Evrope. U Sarajevu će tim povodom biti otvorena obnovljena zgrada sarajevske Vijećnice koja je spaljena tokom rata.

Vijećnica je građena u pseudo-maurskom stilu, za koji su stilski izvori nađeni u islamskoj umjetnosti Španije i sjeverne Afrike i prvi put otvorena 20. aprila 1896., i bila u funkciji sve do 25. avgusta 1992. godine, kada je zapaljena sa srpskih položaja oko Sarajeva.

Od 1996. do danas traje njena restauracija, pa je skladu sa arhitekturom objekta izvedena raskošna fasada sa reprezentativnim pročeljem s trijemom, bojena crveno-žuto sa ornamentalnom fajansnom oplatom.

Kuriozitet je da su iz poznate tvornice Žolnaj iz Pečuha, koja je u vrijeme izgradnje Vijećnice radila ukrasne ploče od fajansa, sami ponudili da te ploče ponovo urade po originalnim kalupima koje su sačuvali. Ujedno, originalna vrata Vijećnice je sačuvala Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, te je urađena njihova restauracija.
XS
SM
MD
LG