Dostupni linkovi

Lukišić:Iskustvo Crne Gore primjer drugima


Iskustvo Crne Gore u poglavljima 23 i 24 poslužiće kao dobar primjer zemljama regiona na putu evropske integracije i Crna Gora je, u tom smislu, svjesna svoje odgovornosti, poručio je šef diplomatije Igor Lukšić na ministarskoj konferenciji EU - zapadni Balkan, koja je organizovana u okviru Grčkog predsjedavanja Savjetom, u Solunu.

Na konferenciji su učestvovali i komesar za proširenje Štefan File, ministri vanjskih i evropskih poslova država-članica EU i država Zapadnog Balkana, i visoki zvaničnici iz EEAS i Evropske Komisije. Ministar vanjskih poslova Grčke Evangelos Venizelos predsjedavao je skupom koji je, kako se navodi, obuhvatao dvije sesije.

''Tokom prve sesije, potvrđena je jednoglasna posvećenost EU evropskoj perspektivi regiona zapadnog Balkana, u skladu sa dokumentima sa solunskog samita EU - Zapadni Balkan iz 2003'', kaže se u saopštenju.

Obilježavajući deset godina od najvećeg proširenja EU i sa tri nove članice koje su pristupile nakon 2004., učesnici iz zemalja EU su, kako se navodi, ponovili svoju posvećenost agendi proširenja na cijeli region, u okviru procesa pristupanja i Stabilizacije i pridruživanja na bazi kopenhaških kriterijuma, obnovljenog konsensusa o proširenju iz 2006. i relevantnim zaključcima Evropskog savjeta i Savjeta ministara.

''Učesnici su podvukli da je proširenje jedna od najuspješnijih politika EU. Učesnici iz zemalja zapadnog Balkana iskazali su posvećenost sprovođenju svih neophodnih napora s ciljem ubrzavanja domaćih reformskih procesa povezanih sa pristupanjem EU'', kaže se u saopštenju.

Druga sesija ministarske konferencije se, kako je saopšteno, fokusirala na pitanja saobraćaja i energetske povezanosti EU i zapadnog Balkana, kao i u okviru samog regiona.
XS
SM
MD
LG