Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zamjenica ministra finasija BiH podnijela ostavku


Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Edita Đapo izjavila je da je podnijela nepozivu ostavku na tu funkciju, jer ne želi da snosi odgovornost "zbog loših odluka nesposobne i korumpirane vlasti".

Đapo ističe da predstavnici vladajućih stranaka SDA i SDP BiH nisu prihvatili zakon o akcizama, što je jedan od uslova za dalje integracije u EU, čime je ugrožen dalji aranžman sa MMF-om, a time i finansijska stabilnost BiH.

"Nosioci izvršne vlasti, u prvom redu federalni premijer (Nermin) Nikšić najavljuju kašnjenje isplate penzija, smanjenje plata, invalidnina i boračkih primanja, čime je ugrožena egzistencija ionako osiromašenih i obespravljenih građana"smatra Đapo, koja je član Saveza za bolju budućnost.

Ona navodi da se zbog neusvajanja zakona o akcizama i drugih zakona iz oblasti finansija ne vrši harmonizacija propisa sa propisima EU, te BiH stagnira, a da se u konkretnom slučaju ugrožava rad duvanske industrije, kao jednog od najstabilnijih proizvođača u državi, saopšteno je iz Saveza za bolju budućnost.

"Poznato je da vladajuće strukture SDA i SDP-a godinama crpe sredstva iz duvanske industrije za svoje predizborne kampanje, te je očito da su stranačke interese stavili ispred interesa BiH i građana", navela je Đapo.
XS
SM
MD
LG