Dostupni linkovi

Lagumdžija :Integracija u EU prioritet BiH


Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je u Solunu da je integracija u EU prioritet BiH i da je evropska perspektiva vodeća pokretačka snaga i najbolji instrument za provođenje neophodnih reformi.

"Visoko cijenimo pojačani angažman Evropske komisije i nedavne napore EU da se kroz ključne ekonomske i socijalne reforme i proširenje strukturalnog dijaloga u pravcu jačanja vladavine prava i sistemske borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala ubrza evropski put BiH", rekao je Lagumdžija na konferenciji ministara vanjskih poslova zemalja EU i zapadnog Balkana.

On je istakao da je, osim reforme pravosuđa, od presudne važnosti i konkretan paket ekonomskih reformi za BiH, koji će biti usmjeren na otvaranje novih radnih mjesta, posebno za mlade ljude, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Lagumdžija je naglasio da BiH treba podršku EU, ali ne u smislu smanjivanja standarda, već paralelnim djelovanjem na dva kolosijeka.

Lagumdžija je istakao da je najbolji podsticaj saradnji BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova današnja potvrda Evropske komisije da će za zemlje zapadnog Balkana u narednih pet godina izdvajati dodatnih milijardu eura, a u saradnji sa drugim finansijskim institucijama još 10 milijardi eura za ekonomske i infrastrukturne projekte.

Lagumdžija je učestvovao na radnom sastanku sa ministrima vanjskih poslova Albanije, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Kosova, koji je organizovao evropski komesar za proširenje Štefan File, a tokom kojeg je razgovarano o novom pristupu Evropske komisije zemljama zapadnog Balkana.
XS
SM
MD
LG