Dostupni linkovi

EU,SAD,OHR:Pronaći rješenje ra pitanje prebivališata


Specijalni predstavnik EU Peter Sorensen, Delegacija EU u BiH, Ambasada SAD i OHR pozvali su vlasti u BiH na svim relevantnim nivoima da na nivou BiH pronađu rješenje za pitanje prebivališta.

U zajedničkoj izjavi oni su pozvali na ukidanje propisa o prebivalištu na drugim nivoima vlasti, čime bi se, kako navode, okončala nepotrebna politizacija ovog važnog pitanja.

Sorensen, Delegacija EU u BiH, Ambasada SAD i OHR izrazili su izuzetnu zabrinutost zbog politizacije pitanja prebivališta u BiH i istakli da se postojeći zakon na nivou BiH kojim se reguliše pitanje prebivališta mora poštovati sve dok ne bude izmijenjen.

"Jednostrani pokušaji da se ovo pitanje reguliše na entitetskom nivou, kao što je nedavna odluka Republike Srpske o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta, izlaze iz okvira postojećeg zakona i neprihvatljivi su", navodi se u izjavi.

U zajedničkoj izjavi se dodaje da je jednako neprihvatljivo da drugi politički akteri blokiraju funkcionisanje institucija BiH, kao što je Dom naroda BiH, čime se sprečava uobičajena demokratska dinamika između predstavnika različitih interesa koja može dovesti do kompromisa oko donošenja potencijalnih amandmana na Zakon o prebivalištu na nivou BiH.

"Pitanje prebivališta je regulisano na nivou BiH i zahtijeva političko i zakonsko rješenje na tom nivou. Važno je da BiH izmijeni i dopuni postojeći zakon i približi ga najboljim primjerima iz evropske prakse, radi prevazilaženja praznina u ovoj oblasti", navodi se u zajedničkoj izjavi.

U izjavi se dodaje da se moraju poštovati prava povratnika, kao i sloboda kretanja svih građana BiH.
XS
SM
MD
LG