Dostupni linkovi

Bundestag želi da ispita Snowdena


Njemački poslanici odlučili su danas da žele da ispitaju bivšeg pripadnika američke obavještajne službe Edwarda Snowdena u sklopu parlamentarne istrage o masovnom prisluškivanju njemačkih građana.

"Većina članova odbora je odlučila da želimo čuti gospodina Snowdena ," rekao je Roderich Kiesewetter, konzervativni čelnik odbora čiji je zadatak da istraži aktivnosti u Njemačkoj koju je imala američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA).

To još uvijek ne znači da je odlučeno hoće li Snowden, kojem je odobren azil u Rusiji, biti pozvan da lično svjedoči o NSA nadzoru, koji je uticao na hladnije odnose Vašingtona i Berlina u posljednje vrijeme. Snowden rizikuje da bude uhapšen i izručen ako kroči u bilo koju zemlju američkih saveznika.

On je prošle godine optužene u SAD-u za krađu državne imovine, neovlašteno davanje informacija o nacionalnoj odbrane i svojevoljnu komunikaciju o povjerljivim dokumentima neovlaštenim osobama.

Jedna od opcija za njega je da svjedoči iz inostrantva, ali njemačka opozicija tvrdi da će Snowden biti u mogućnosti da se slobodno izražava samo ako bufe bio u Njemačkoj.

Konzervativci Angele Merkel do sada su to odbacivali, bojeći se da bi dovođenje Snowdena u Berlin moglo dodatno štetiti odnosima sa Vašingtonom koji su se djelično porementili od objave da su američki špijuni prisluškivali telefon njemačkw kancelarka.

Partija lijevog centra socijaldemokrati (SPD) , koji dijele vlast s konzervativacima Angele Merkel u ' velikoj koalicijo ' , rekli su otvoreni za propitivanje Snowdena u Njemačkoj ili Rusiji.
XS
SM
MD
LG