Dostupni linkovi

Separtisti odbili odgađanje referenduma u Donjecku i Luhanjsku


Proruski separatisti jednoglasno su podržali održavanje referenduma o nezavisnoti 11. maja na istoku Ukrajine, izjavio je lider samoproglašene Narodne republike Donjeck.

"Upravo smo glasali u Narodnom vijeću ... datum referenduma je odobren je sa 100 posto podrške. Referendum će se održati 11. maja" reako je vođa pobunjenika Denis Pušilin novinarima nakon okončanja glasanja.

I separatisti u Luhanjsku su odbacili Putinov apel.Predstvnik pobunjeničke grupe, "Armija jugoistoka", rekao je RIA novosti da će referendum biti održan kako je i planirano u nedjelju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin juče je pozvao lidere proruskih seprtista u Donjecku i Luhanjsku da odgode održavnje referenduma o nezavisnosti istočnioh regija Ukrajine zakazanog za 11.maj, što je svijet protumačio kao privi znak smirivanja krize u Ukrajini.

Proruski separatisti su pak danas odbacili taj prijedlog.Ranije je sekretar Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine Andrij Parubij reako da će ukrajinske snagi nastaviti "antiterostičku operciju " na istoku zemlje.
XS
SM
MD
LG