Dostupni linkovi

Crna Gora želi arbitražu oko razgraničenja sa Kosovom


Crna Gora ima otvoreno pitanje granice sa Kosovom i pokrenuće međunarodnu arbitražu ukoliko sa kosovskim vlastima do kraja godine ne riješi sporna pitanja, saopštila je Uprava za nekretnine Crne Gore.

Direktor Uprave Dragan Kovačević saopštio je da je sporno šest hiljada hektara teritorije na Kuli kod Rožaja, kao i Rugovska klisura ispod planine Čakor kod Plava.

Prema podacima iz 1932. godine, kada je rađen prvi katastar na Kosovu, navedeni dio teritorije je pripadao Crnoj Gori, naveo je Kovačević i dodao da to potvrđuju i podaci katastra Srbije koji se poklapa sa podacima crnogorskog katastra.

Po njegovim riječima, do sada je održano dvanaest sastanaka sa kosovskom stranom, ali oni nisu rezultirali dogovorom o granici iako svi podacu govore da ne bi trebalo da bude spora.

"Ako (spor) ne riješimo putem zajedničkih komisija, onda idemo na međunarodnu arbitražu", rekao je Kovačević tokom sastanka sa predstavnicima Svjetske banke koja je odobrila novac za izradu katastra u dijelu teritorije Crne Gore u kojem katastra nema.

Spornih šest hiljada hektara zemlje je obraslo šumom, naveo je Kovačević i dodao da je nadležna, kosovska komisija pod velikim pritiskom lokalnog stanovništva čija je stoka na ispaši na teritoriji Crne Gore.

"Oni misle 'čije ovce toga i planina', ali neće moći, jer imamo argumente da je to naša teritorija i ne damo ni pedalj naše zemlje", poručio je Kovačević.
XS
SM
MD
LG